Logo CPIPF

Chinese jongeren: een verborgen minderheid in Nederland?

Door: Giovanna Chen

Cineblend, de maandelijkse avond van SAVAN (Stichting Audiovisuele Antropologie Nederland) met diner, film en debat, heeft woensdag 2 december als thema:

Chinese jongeren: een verborgen minderheid in Nederland ?

De avond wordt georganiseerd in samenwerking met het Chinese Politieke Integratie & Participatie Fonds en de Blue Water Dragon Foundation.

‘Chinees voelt zich gediscrimineerd’, kopte de gratis ochtendkrant Spits groot op 15 september 2009. Het hoofdartikel publiceerde een aantal conclusies uit de afstudeerscriptie van cultureel antropologe Lilly Witte (23). Een van die conclusies was, dat Chinese jongeren, hoewel vaak aangehaald als modelgroep van volledige integratie, zelf ervaren dat ze in de beeldvorming van de autochtone bevolking als Chinees en dus niet-Nederlands worden gestigmatiseerd.
De tweede, derde en vierde generatie Nederlandse Chinezen zijn succesvol, spreken vloeiend Nederlands en zien Nederland als hun thuis. Maar zij voelen zich ook vaak tussen de wal en het schip vallen, tussen de Chinese en de Nederlandse maatschappij.

Op deze avond bekijken we, aan de hand van enkele filmfragmenten, wat de beeldvorming over de Chinese minderheid behelst, hoe Chinese jongeren dit ervaren en hoe zij omgaan met de verschillende culturele rolpatronen in de Nederlandse en Chinese samenleving.

Te gast zijn:

Lilly Witte, antropologe. Haar afstudeerscriptie over de beeldvorming over de Chinese minderheid in Nederland en de etnische identificaties van de tweede generatie Nederlandse Chinezen deed veel stof opwaaien. Naar aanleiding van Witte’s scriptie wordt er heftig gediscussieerd door Chinese jongeren op verscheidene internetfora.

Karina Meeuwse, schrijfster en documentairemaakster. Auteur van het bijzonder goed ontvangen (ook en vooral binnen de Chinese gemeenschap) boek ‘Het huis van Han’, dat in 2010 in herdruk verschijnt met actuele update, en maakster van de documentaire Oostenwind (2000), beide handelend over de geschiedenis van de Chinezen in Nederland. Meeuwse rekent af met het vooroordeel dat de Chinese gemeenschap een gesloten bastion is.

Aaron Wan, acteur, zanger en scenarioschrijver. Geboren in Hong Kong. Speelde een hoofdrol in de bekroonde jeugdfilm Het Paard van Sinterklaas van Mischa Kamp, alsmede in het vervolg Waar is het Paard van Sinterklaas?, met als onderwerp een Chinees meisje in Nederland.

 De discussie wordt geleid door Mariska Stevens, antropologe, directeur van de stichting Blue Water Dragon Foundation (wetenschappelijke en educatieve uitwisseling met China). Specialist op het gebied van etnopsychiatrie, interculturele communicatie en migrantengemeenschappen. .

Soeterijn Café, Tropentheater
Linnaeusstraat 2 te Amsterdam

17.30-18.00 uur inloop
18.00-19.30 uur diner à € 17,50,- inclusief drankje

(reserveren verplicht op 020 – 5688 500 of theaterkassa@kit.nl).

19.30-22.00 uur programma, toegang gratis
22.00-23.00 uur borrel

Voor meer informatie: www.savan.nl/cineblend, info@savan.nl, 020 – 5688 520

Logo Cineblend Logo CPIPF Logo Blue Water Dragon Foundation

Gepubliceerd door

Ryan Xiu

“Een regering van het volk, door het volk, voor het volk” dat is hoe Lincoln de democratie ooit omschreef in een onvergetelijke toespraak. Het volk maakt een democratie en daarom is het van belang dat wij allen actief deelnemen aan het politieke proces. Mijn naam is Ryan Xiu ( Chinese naam Chifai), afgestudeerd op financieel economie en thans ondernemer. Samen met het CPIPF wil ik er voor zorgen dat iederen ervan bewust wordt dat actieve participatie in het politiek proces cruciaal is voor een goed werkend democratisch en rechtvaardig systeem.