Hot Pot Event 2

Even links solidair eten

Door: Chil Chen

Op 28 mei was het zover: de tweede ‘Hotpolitics Event’ van CPIPF! Nadat de eerste versie in 2006 een groot succes was gebleken, werd dit jaar februari (toen bekend werd dat Kabinet-Balkenende IV vroegtijdig was gevallen) al snel besloten om het ‘Hotpolitics’ concept, onder het genot van een traditionele Chinese Fondue (Hot Pot) te discussiëren met een politics, nogmaals te gebruiken.

Op de avond zelf waren de vrijwilligers van CPIPF nog druk bezig om het laatste puntje op de ‘i’ te zetten zodat de bezoekers hun ’tong kunnen branden’ aan ‘HotPolitics’; met politici en met elkaar in debat gaan over onderwerpen die Chinezen interesseren. Alle grote politieke partijen waren vertegenwoordigd. Onder de genodigde politici bevonden zich o.a. Mei Li Vos van PvdA, Mieke Ansems (D66), Peter de Kluijver (CU), Arno Uijlenhoet (GroenLinks), Ingrid Gyömörei (SP) en Malik Azmani (VVD). Aan de namen te zien hadden de partijen hun ‘etnische kandidaten’ gestuurd. Een opvallende verschijning was de nieuwkomer Wing Che Wong van Lijst 17 (de jongerenpartij van omroep BNN). Onder begeleiding van de CPIPF-vrijwilligers hadden de politici elk hun plaats gevonden bij een hotpottafel.

Opening door Kaji ButDe avond werd geopend door de nieuwe voorzitter van het CPIPF, Kaji But. De presentatie was in handen van Hong Tong Wu (van Chinese Radio en Televisie). Onder zijn enthousiaste leiding kregen de aanwezige politici eerst de mogelijkheid om zich kort voor te stellen. Allen doen zij hun best om de band met de etnische gemeenschap aan te halen. zo vertelde Ingrid Gyömörei dat zij in Beijing voor het eerst Hotpot heeft gegeten. Malik Azmani benadrukte ook zijn etnische achtergrond: zoon van een Marokkaanse vader en een Friese moeder. Mei Li Vos van PvdA heeft een Indonesisch-Chinese moeder. Wing Che Wong van Lijst 17 is zelf van Chinese afkomst en spreekt vloeiend Cantonees.

 

Hot Pot Discussie Om het publiek in de stemming van Chinezen & Politiek te krijgen werd een Oudhollands spel van stal gehaald: Petje op petje af. Het spel is een afvalrace. Aan de hand van een aantal vragen kan het publiek hun kennis over de Chinezen in de politiek en in Nederland testen. De twee beste deelnemers wonnen de eerste CPIPF-mokken die ooit gemaakt zijn. Ondertussen stonden de deelnemers te popelen om met de hotpot te beginnen. Aan tafel werden de politici het hemd van het lijf gevraagd over hun standpunten over allerlei onderwerpen. Wing Che Wong van Lijst 17 zei dat Den Haag “wat meer sambal” kon gebruiken. Chinezen laten te weinig van zich horen. Het “Wing Che Wong”-effect was gelijk aan tafel merkbaar: de door haar zelf meegebrachte vriendin en collega verslikte zich in een pepertje.

 

Hot Pot Event Na een kwartier hotpotten ging de eerste debatronde beginnen. Mei Li Vos, Ingrid Gyömörei en Mieke Ansems werd verzocht plaats te nemen op het podium. Mei Li Vos gaf aan dat hotpot eigenlijk links solidair eten is: in een grote pot wordt eten gedaan en iedereen kan vervolgens ervan eten. Bij de stelling (“politieke partijen doen niets, of in ieder geval te weinig, om Chinezen voor hen te winnen”) gaf Mei Li Vos o.a. aan dat zij hoopt dat Wing Che Wong in de Tweede Kamer komt en dat zij het haar van harte gunt. Ingrid Gyömörei stelde dat de Chinese gemeenschap dan wel moest aangeven wat hun problemen zijn. Vanuit het publiek kwam vervolgens de reactie dat het toch niet zo kan zijn dat enkel de mensen die het hardst klagen, bediend worden. De politici gaven gelijk aan dat dat uiteraard niet de bedoeling. Maar wellicht geeft deze eerste stelling wel de mentaliteit van de Chinezen weer: Chinezen klagen niet (tenminste, niet naar buiten toe).

Bij de tweede stelling (“Chinese migranten leveren, op sociaal, cultureel en economisch gebied, een positieve bijdrage aan de Nederlandse maatschappij. Beperking van de migratie is derhalve schadelijk voor Nederland.”) gaf Mei Li Vos aan dat het haar droom is dat iedereen zich vrij over de hele wereld kan vestigen en kan werken waar hij/zij wil. Ze voegt er wel snel aan toe dat zij weet dat dit niet mogelijk is. Vanuit het publiek mengt Malik Azmani zich in de discussie. Uiteindelijk gaf hij aan dat kennismigranten wel welkom zijn maar dat kansarme gelukszoekers moeten worden geweerd omdat Nederland een klein land is.

Hot Pot Event 2Bij de tweede debatronde gingen Wing Che Wong, Peter de Kluijver, Arno Uijlenhoet en Malik Azmani met elkaar in debat. Bij de stelling (respect voor ouders is een confucianistisch goed, daarom moet de mantelzorg verplicht worden) waren de politici het eens dat mantelzorg belangrijk is, maar dat het te ver gaat om het te verplichten. Een vertegenwoordiger van de Chinese Brug greep deze gelegenheid aan om te vertellen over het feit dat veel Chinese ouderen zich eenzaam voelen.

Ook de tweede stelling (“Het minimumloon moet worden afgeschaft”) kan geen goedkeuring vinden bij de politici.

De meeste discussie tussen de politici ontstond over het onderwerp ‘Kilometerheffing’. Malik Azmani gaf namens de VVD aan dat zijn partij geen waarde hecht aan het invoeren van de kilometerheffing. Vanuit het publiek wordt hij er vervolgens fijntjes op gewezen dat het de VVD zelf was die deze maatregel voorstelde (door prominent VVD-lid Neelie Kroes nota bene). Ook Mieke Ansems mengde zich, vanuit het publiek, in het debat. Met de doorrekening van het CPB in de hand zei Ansems dat de alternatieve plannen voor kilometerheffing van de VVD geen effect zullen hebben om de files op te lossen.

Het debat wordt besloten met de stelling dat Chinese scholen subsidie behoren te krijgen. Ook bij deze stelling bemoeit het publiek zich enorm met de discussie. Politici onderstrepen het belang van de Chinese taal en cultuur. Voor een beter wederzijds begrip en economie. Maar zij zien dit liever in een regulier verband. Zij willen dat het Chinese onderwijs na de pilot (nu zijn er reeds een aantal scholen met Chinees als keuzevak) breder wordt ingevoerd op de middelbare school. Deze laatste discussie is een mooie afsluiting van een stevig doch nuttig avondje debatteren.

Na afloop bleven de bezoekers nog lang napraten met de politici en ander bezoekers. Het publiek had voldoende inspiraties gekregen om over hun partijkeuze van 9 juni te praten en na te denken. Daar draaide de hele avond natuurlijk om: het stemmen op 9 juni! Terwijl de avond geleidelijk werd afgesloten, werd de karaoke aangezet. Dappere politici (o.a. Uilenhoet van GroenLinks) en publiek schraapten hun keel en bleven tot de late uurtjes hun zangkunsten oefenen. Een zeer gedenkwaardige avond en weer een geslaagde event voor het CPIPF!

De Hotpot Politics is een van de vele activiteiten van het Chinese Politieke Integratie en Participatie Fonds (CPIPF). Het CPIPF is een platform dat de Chinezen informeert over het politieke wezen. Participatie in de Nederlandse politiek en in de maatschappij is een belangrijk onderdeel om een volwaardig actor te zijn in de samenleving. CPIPF hoopt een platform en kweekvijver te zijn voor mensen met politieke en publieke ambities. Om CPIPF verder te helpen uitbouwen is inzet van vrijwilligers nodig. Ben je geïnteresseerd in een van onze activiteiten? Aarzel dan niet eens een kijkje te nemen op onze website: www.cpipf.eu Of neem contact op met een van onze actieve leden.